Vette, gevoelige, vochtarme huid?

Huidtype vs huidconditie. Om huidverzorging uit te zoeken die goed bij je huid past, is het belangrijk om te weten in welke conditie je huid is. Want de conditie van je huid zegt iets over je huid en hierop kun je invloed uitoefenen.

Huidtype vs huidconditie

Een huidtype is genetisch bepaald en wordt bepaald aan de hand van de productie van talg. Een huid die (te) weinig talg aanmaakt is droog en een huid die (te) veel talg aanmaakt is vet. Zelf kun je niet veel doen om je huidtype te veranderen. Je kunt namelijk zelf geen controle uitoefenen over je talgproductie, je kunt er helaas niet voor zorgen dat je huid plotseling meer of minder talg gaat aanmaken. De conditie van je huid vertelt je letterlijk in welke conditie je huid is, en voorbeelden van huidcondities zijn vochtarm, onzuiver of gevoelig. Omdat je huidconditie bepaald wordt door allerlei factoren, zowel intern als extern, kun je hier zelf wel enige invloed over uitoefenen.

de producten voor jouw huid
huidtype vs huidconditie - vette droge gevoelige huid

Hoe ontstaat een huidconditie?

Zowel interne als externe factoren zijn van invloed op de conditie van je huid. De conditie van je huid kan dus verbeteren of verslechteren. Hormonale veranderingen, ziekte, medicijngebruik, stress, bepaald eten of drinken, roken, je slaappatroon zijn slechts een greep uit de factoren die van invloed zijn op de conditie van je huid. Je kunt je voorstellen dat als al deze factoren van invloed zijn op de conditie van je huid, je hier ook wat eenvoudiger invloed over kan uitoefenen. Niet altijd natuurlijk, want als je ziek bent en medicijnen moet gebruiken kun je daar natuurlijk niets aan doen.

Het verschil tussen droge en vochtarme huid

Een droge huid heeft een tekort aan vetten, een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht. Een vochtarme huid is door bepaalde redenen niet goed in staat om vocht op te nemen of vast te houden. Dit kan komen doordat de huid beschadigd is geraak, bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve (en vaan niet-natuurlijke-) producten. Een droge huid heeft voornamelijk behoefte heeft aan vetten in de vorm van rijke oliën en boters, terwijl een vochtarme huid hulp nodig heeft bij het vasthouden van vocht. Het is ontzettend belangrijk om hier onderscheid in te maken. Wanneer je een vochtarme huid namelijk gaat behandelen met alleen maar vetten, dan is de kans groot dat de huid hier uiteindelijk in feite helemaal geen baat bij heeft.

Is een vette huid altijd onzuiver?

Nee! Ook dit is een misverstand. Een vette huid produceert (te) veel talg, waardoor deze huid letterlijk vettig aanvoelt en kan glimmen. Voor een puistje is echter meer nodig dan ‘slechts’ talg. Een droge huid kan ook last hebben van puistjes en een vette huid is zeker niet altijd onzuiver.

En wat is dan een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is ook weer een mooi voorbeeld van een huidconditie. In feite wordt niemand geboren met een gevoelige huid, mensen met een huidziekte natuurlijk uitgezonderd. Veel mensen geven aan een ‘gevoelige’ huid te hebben. Eigenlijk zou ‘overgevoelig’ een betere term zijn, want met een gevoelige huid bedoelen we een huid die sterk of overdreven reageert op prikkels waar een normale huid ‘geen last’ van zou hebben. Bepaald eten of drinken bijvoorbeeld, blootstelling aan zon of juist kou, maar ook door het gebruik van bepaalde cosmetica. De huid kan dus gevoelig raken door allerlei factoren.