Tips tegen acné

Tips tegen acné … acne wordt nogal eens in verband gebracht met de puberteit, en alhoewel veel pubers met dit vervelende probleem te maken krijgen, kan acne bij iedereen en bij elk huidtype voorkomen.

Wat is acne?

Acne is een conditie van de huid. Het kan bij iedereen voorkomen, ongeacht leeftijd, geslacht of huidtype. Over het algemeen hebben mensen met een vette huid vaker last van acne, maar het kan ook voorkomen op een droge huid. Acne is er in allerlei vormen. Sommige mensen hebben af en toe last van een puistje, anderen hebben er dagelijks mee te maken. Acne komt voor op het gezicht, maar ook op de hals, het decolleté en de rug.

Shop natuurlijke oplossingen huidproblemen
Tips tegen acne

Hoe ontstaat acne?

Een huidprobleem moet je aanpakken bij de oorzaak. Wil je acne dus aanpakken, dan is het belangrijk om te weten hoe acne eigenlijk ontstaat. Voor een puistje zijn talg en bacteriën nodig. Talg is een lichaamseigen stof die de huid beschermt. De ene persoon maakt meer talg aan dan de ander. Een huid die veel talg aanmaakt wordt een vette huid genoemd. Helaas kun je zelf niet veel invloed uitoefenen op de hoeveelheid talg die je huid aanmaakt. Bij acne raken de haarzakjes, ook wel follikels genoemd, in de huid verstopt met dode huidcelletjes en talg. Zodra dit te veel aan huidvetten en dode huidcellen in aanraking komt met bacteriën, ontstaat er een puistje. Een puistje is het resultaat van een ontsteking.

Tips tegen acné: de juiste reiniging

Elke huid moet dagelijks gereinigd worden, dit is belangrijk om de huid schoon, maar ook mooi en gezond te houden. Een onzuivere huid moet met zorg gereinigd worden. Vaak zijn mensen met acne geneigd om agressieve producten te gebruiken, waaraan bijvoorbeeld alcohol is toegevoegd. Alcohol staat immers bekend om de uitdrogende werking. Harde vormen van alcohol hebben echter geen positieve invloed op de huid, ook niet wanneer de huid vet of onzuiver is. Wanneer je namelijk producten gebruikt met alcohol, zal de huid op den duur uitdrogen. Die uitdrogende werking zal je huid willen gaan compenseren door extra talg aan te maken. Ook kan alcohol de huid irriteren. Vermijd verder producten met SLS. SLS staat voor Sodium Lauryl sulfate. Sulfaten worden toegevoegd aan reinigende producten en maken huid (en haar en tanden!) schoon. Ze hebben echter net als alcohol een uitdrogende werking en kunnen uiteindelijk ook de huid irriteren.

Tips tegen acné: niet te heftig scrubben

Met scrubben verwijder je dode huidcellen. Omdat acne te maken heeft met overtollig talg en een opeenhoping van dode huidcellen klinkt het natuurlijk goed en logisch om de huid met acne te scrubben. Voorzichtigheid is echter geboden. Een te grove scrub kan puistjes beschadigen en zorgen dat ze als het ware letterlijk openbarsten. Hierdoor worden bacteriën over het hele gezicht verspreid en dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Tips tegen acné: kleimaskers

Een kleimasker voor de huid is een erg goed idee. Kies je kleimasker met zorg uit. Klei staat bekend om zijn zuiverende en absorberende werking op talg. Een moddermasker zorgt ervoor dat het teveel aan talg dus wordt geabsorbeerd. Een goed kleimasker bevat een niet uitdrogende klei en vaak ook nog verzorgende, verzachtende en hydraterende ingrediënten.

De onderstaande producten van Indemne hebben zich bewezen als hele mooie werkzame en natuurlijke oplossingen tegen acné … Links onder is de ‘behandelaar’ – een soort serum  en rechts is één van de mildste reinigers op de markt. Klik op de afbeeldingen om direct naar deze producten te gaan. Klik hier voor alle natuurlijke oplossingen tegen huidproblemen van Indemne. 

Tips tegen acne

Klik op de afbeelding: anti-acne-serum van Indemne

Tips tegen acne

Klik op de afbeelding: één van de mildste reinigers ter wereld van Inemne

Algemene tips tegen acné

Bovenstaand heb je een aantal belangrijke adviezen kunnen lezen wat betreft de verzorging met de huid met acne. Er zijn echter nog wat algemene tips die je kunnen helpen. Behandel een acne-huid als een gevoelige huid. Houdt je huid schoon en raak je gezicht aan met schone, gewassen handen. Gebruik geen gloeiend heet water. Dit heeft namelijk geen meerwaarde en kan je gevoelige acne-huid juist irriteren. Er wordt wel beweerd dat zonlicht puistjes kan uitdrogen, maar overmatige blootstelling aan zon doet geen enkele huid goed. Gebruik ook altijd een niet-vette zonnebrandcrème. Gebruik je cosmetica hygiënisch. Was je kwasten regelmatig, houdt rekening met de houdbaarheid van je cosmetica en gebruik je crèmes hygiënisch. Gebruik bij voorkeur luchtdichte verpakkingen en wanneer je toch een open pot hebt, haal je crème er dan uit met een schoon spateltje of een wattenstaafje dat je daarna weg gooit. Zo kunnen bacteriën van je vingers geen nadelige invloed uitoefenen op de kwaliteit van je crème of je huid. Bepaald voedsel kan van invloed zijn op acne. Een mooi voorbeeld hiervan zijn zuivelproducten. Wanneer je echter wilt uitzoeken op bepaald voedsel bij jou echt van invloed is op acne, moet je dit wel even een aantal weken de tijd geven.

Natuurlijke huidverzorging voor de huid met acne

Het lijkt nu wellicht een hele opgave, om de huid met acne te verzorgen. Het kan echter allemaal vrij eenvoudig zijn met natuurlijke cosmetica. Natuurlijke cosmetica bevat namelijk bijvoorbeeld geen harde vormen van alcohol, sulfaten of siliconen die de toch al gevoelige acne huid nog verder kunnen irriteren. Natuurlijke cosmetica is verrijkt met werkzame ingrediënten uit de natuur en zullen uiteindelijk het beste uit je huid naar voren halen.