Huidtype: Normaal, droog, vochtarm, vet of gecombineerd?

Huidtype … welk huidtype heb jij eigenlijk? Het spreekt voor zich dat je huidverzorging wilt kopen die daadwerkelijk iets voor je huid doet. Je wilt bijvoorbeeld minder puistjes, rimpeltjes voorkomen of je wilt een minder trekkerige huid. Bij het uitkiezen van huidverzorging is het erg belangrijk om te weten wat voor huidtype je hebt. Wanneer je namelijk huidverzorging gebruikt, die daadwerkelijk goed bij je huidtype past, mag je hiervan ook verwachten dat het daadwerkelijk wat voor je huid doet.

Wat is een huidtype?

Een huidtype is genetisch bepaald. Deze kan gemeten worden aan de talgproductie van de huid. Een huidtype is het type huid waarmee je wordt geboren. Een huidtype is dus wat anders dan een huidconditie of een huidprobleem. Een huidtype kan veranderen in de loop der jaren of onder bepaalde (hormonale) omstandigheden, tijdens de puberteit, zwangerschap, overgang en wanneer je ouder wordt. In feite kun je zelf vrij weinig doen om je huidtype te veranderen. Je kunt immers niet zelf je talgproductie versnellen of vertragen.

Wat is een huidconditie

Je huidconditie vertelt je letterlijk in welke conditie je huid is. Je huid kan bijvoorbeeld vochtarm zijn of puistjes hebben. Niemand wordt echter met puistjes of een vochtarme huid geboren. Een vochtarme en een onzuivere huid zijn dus voorbeelden van huidcondities en niet van huidtypes. De oorzaak van een huidconditie kun je zoeken in andere factoren. Die factoren kunnen afhankelijk zijn allerlei interne en externe invloeden. Je huidconditie kan verslechteren door ziekte, medicijngebruik, ongezond eten, roken, drinken, te weinig sporten, maar ook door het gebruik van niet passende of voor jou te agressieve cosmetica. Je kunt je voorstellen dat als al deze factoren je huidconditie kunnen verslechteren, je je huidconditie zelf ook (voor een deel) kunt verbeteren.

shop natuurlijke cosmetica geschikt voor jouw huidtype
huidtype - welk huidtype heb jij?

Normale huid

Iedereen is jaloers op dit huidtype! Een normale huid ziet er egaal uit, zonder vlekjes, puistjes of onzuiverheden. Een normale huid reageert niet overdreven op invloeden zoals blootstelling aan zon of bepaalde vormen van cosmetica. Een gezonde huid is de perfecte huidbarrière.

Droge huid

Een droge huid heeft een tekort aan huidvetten, op het gebied van huid noemen we deze huidvetten ook wel talg. Er wordt te weinig talg geproduceerd waardoor je huid droog en trekkerig aanvoelt. Dit kan zelfs gepaard gaan met roodheid en een oncomfortabel, geïrriteerd gevoel, zeker na het douchen of na het reinigen van de huid.

Vette huid

Een vette huid is het tegenovergestelde van een droge huid. Een vette huid produceert (te) veel talg. Bij een vette huid zijn poriën vergroot. Vaak wordt de huid gedurende de dag ook vetter. Een vette huid glimt ook vaak. Houdt er rekening mee dat een vette huid zeker niet per definitie onzuiver hoeft te zijn!

Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid is op bepaalde delen vet en op bepaalde delen droog. Vaak heeft een gecombineerde huid last van een vette T-zone en droge wangen. Met de T-zone wordt het voorhoofd, de neus en de kin bedoeld. Die delen van het gezicht die je zou markeren wanneer je letterlijk de letter ‘T’ op je gezicht zou schrijven.