Natuurlijk!

Natuurlijke en biologische cosmetica (make-up en huidverzorging). Het klinkt zo mooi. Helaas is het begrip ‘natuurlijk’ niet beschermd en dus kan vrijwel elke fabrikant claimen een natuurlijk product op de markt gebracht te hebben als er een natuurlijk bestanddeel in zit.

Wat is ‘natuurlijke cosmetica’ dan?

Simpelweg is hier dus eigenlijk helaas niet echt een definitie voor. Maar laten we er vanuit gaan dat een echt natuurlijke webshop slechts die merken voert die alleen maar natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten. Deze producten zullen geen kunstmatige of chemische toevoegingen bevatten en niet op dieren zijn getest. Ook mag je van een echt natuurlijk merk uitgaan dat er tijdens de ontwikkeling van het product geen schade is berokkend aan het milieu.

Waar koop je ECO cosmetica?
natuurlijke en biologische cosmetica, make-up en huidverzorging

Het verschil tussen natuurlijke en biologische cosmetica (make-up en huidverzorging)

Natuurlijke en biologische cosmetica (huidverzorging en make-up) bevat natuurlijke ingrediënten. Dit zijn dus ingrediënten die uit de natuur komen, ze worden gewonnen uit de natuur. Biologische ingrediënten zijn ingrediënten die geteeld worden zonder hulp van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
Natuurlijke en biologische merken bevatten dus geen chemische toevoegingen die in een laboratorium gemaakt zijn. Een merk kan volledig natuurlijk zijn, met 100% natuurlijke ingrediënten. 100% biologisch is mogelijk, maar komt aanzienlijk minder vaak voor. Veel producten bevatten bijvoorbeeld toch water, en hoewel water uit de natuur komt, is het niet biologisch. Maar 100% biologische merken bestaan dus wel, er zijn namelijk merken die geen druppeltje water aan hun producten toevoegen.

Waarom kiezen voor natuurlijke en biologische cosmetica?

De natuur is zeer rijk aan bijzondere planten, kruiden, vruchten, bomen en bloemen die stuk voor stuk kostbare en ontzettend heilzame extracten bevatten. Als je bedenkt in wat voor omstandigheden deze soms moeten groeien en overleven, kun je je wel enigszins een voorstelling maken van hoe heilzaam deze ingrediënten zullen zijn en wat ze voor onze huid kunnen betekenen. Natuurlijke ingrediënten kunnen onze huid beschermen, verbeteren, verzorgen, verzachten en kalmeren. Kies veilig, kies daarom voor natuurlijke en biologische cosmetica, huidverzorging en make-up.

Waarom chemische toevoegingen vermijden?

Veel natuurlijke ingrediënten kunnen nagemaakt worden in een laboratorium. Dit gebeurt dan ook op grote schaal omdat het vaak makkelijker, minder tijdrovend en dus goedkoper is, maar natuurlijk ook omdat fabrikanten simpelweg niet altijd toegang hebben tot bepaalde natuurlijke ingrediënten. Dat natuurlijke ingrediënten nagebootst worden, betekent natuurlijk absoluut niet dat ze ook dezelfde waardevolle eigenschappen en kwaliteiten als de echte ingrediënten hebben. Daarnaast kunnen chemisch gemaakte ingrediënten de huid irriteren of zelfs beschadigen. Tot slot ‘doen’ chemische ingrediënten in feite niets om de gezondheid van de huid te verbeteren. Denk aan siliconen, die maken je haar en huid misschien tijdelijk mooier, maar uiteindelijk zal de conditie van je haar juist verslechteren voor het veelvuldig gebruik van siliconen. Chemische toevoegingen in cosmetica kunnen tot slot een belasting vormen voor het milieu.