Natuurlijke zonbescherming (zonnebrand) is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? We zien en horen het overal; smeer je goed in, vermijd blootstelling aan de zon op bepaalde momenten en draag beschermende kleding. Lekker op het strand liggen is natuurlijk heerlijk, maar we weten nu ook welke gevaren langdurige blootstelling aan de zon met zich mee kan brengen. Wij zetten alles over natuurlijke zonbescherming en zonnebrand voor je op een rij.

Wat is UVA- en UVB straling?

De zon kan onze huid bruin laten worden, maar ook zorgen voor huidveroudering en zelfs schade aan de huid en de gezondheid. De zon straalt dan ook verschillende soorten stralen uit; UVA en UVB stralen. Deze stralen hebben elk hun eigen invloed op onze huid. Het grootste deel van het zonlicht, zo’n 95%, bestaat uit UVA-stralen. UVA-stralen verbranden je huid niet, maar zorgen wel voor huidveroudering. UVB-stralen geven je huid een bruine teint, maar een teveel aan UVB-stralen kunnen je huid ook verbranden. Kun je UVA en UVB stralen nu lastig uit elkaar houden? Onthoud dan dat de letter ‘A’ in UVA-stralen staat voor ‘ageing’ en dat de letter ‘B’ in UVB-stralen staat voor ‘bronzing’ en ‘burning’.

Waarom moet je je huid beschermen tegen de zon?

Hoe mooi een gebronsde huid ook is, te lang in de zon zitten is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je huid. Je huid beschermen tegen de zon is dus heel belangrijk. Een huid die verbrand is, is voor altijd beschadigd. Je bent vatbaarder voor infecties wanneer je te lang onbeschermd in de zon zit. Dat is de reden dat veel mensen in de zomer een koortslip krijgen. Ook kun je een zonnesteek krijgen en dus erg ziek worden wanneer je te lang aan de zon bent blootgesteld. Bij een zonnesteek is je temperatuur ontregeld en dat kan erg gevaarlijk zijn. Buiten het feit dat zon gevaren kan opleveren voor de gezondheid, is onbeschermd of (te) lang zonnen vanuit cosmetisch oogpunt ook niet zo verstandig. Mensen die langdurig (onbeschermd) aan zon worden blootgesteld, lopen namelijk een snellere kans op huidveroudering en pigmentvlekken.

shop natuurlijke zonnebrand
alphanova SUN natuurlijke zonbescherming en zonnebrand

Een verbrande huid, wat is dat?

Een verbrande huid kun je eigenlijk zien als een heftige reactie van de huid die te lang is blootgesteld aan zonlicht. De huid wordt (zeer) rood en zal daarna erg droog en gedehydrateerd aanvoelen. Een verbrande huid kan niet alleen als oncomfortabel worden ervaren, maar zelfs als pijnlijk. Het vervellen van de verbrande huid is een logische reactie van het lichaam. Dit is voor je lichaam namelijk de manier om beschadigde cellen kwijt te raken. Het vervellen gaat gepaard met (soms) grote stukken vel die je letterlijk van je huid kunt trekken. Hieronder bevinden zich dan nieuwe, gezonde huidcellen. Wanneer de zichtbare tekenen van verbranding verdwenen zijn, wil dat niet zeggen dat het gevaar ook geweken is. Een verbrande huid is in de cellen in feite voor altijd beschadigd.

Hoe moet je je huid beschermen tegen de zon

De meest voor de hand liggende manier om je huid te beschermen tegen de zon is om beschermende kleding te dragen. Vergeet ook vooral je zonnebril en hoofddeksel niet. Ook kun je blootstelling aan de zon vermijden wanneer de zon op zijn felst is, vaak is dit rond het middaguur. Daarnaast kun je je huid zorgvuldig insmeren met zonnebrandproducten. Deze heb je in ontelbaar varianten; crème, melk, spray en lotion bijvoorbeeld, met verschillende factors, met verschillende filters en er zijn dan ook nog allerlei verschillende varianten voor gezicht en lichaam en voor volwassenen en kinderen. Het is belangrijk om je huid goed in te smeren voordat je de zon ingaat en om het smeren zo nu en dan te herhalen. Zeker wanneer je gezwommen en getranspireerd hebt.

natuurlijke zonnebrand en zonbescherming

Hoe beschermt een zonnefilter?

De bescherming die we in zonnebrand tegenkomen, noemen we ook wel een filter. In zonnebrandcrème kun je een onderscheid maken tussen chemische en minerale filters. Beide filters houden schadelijke UV stralen tegen, ze doen dat alleen elk op een eigen manier. Chemische filters trekken in de huid en absorberen UV-straling, terwijl minerale zonnefilters (in natuurlijke zonbescherming en zonnebrand) een laagje op de huid leggen en vanaf daar de straling weerkaatsen en verstrooien. Bijvoorbeeld het biologisch gecertificeerde merk Alphanova SUN maakt uitsluitend gebruik van deze natuurlijke minerale filters.

Het verschil tussen een chemische en natuurlijke zonbescherming en zonnebrand

Je huid beschermen tegen de zon is belangrijk, je kunt dit dus doen met een chemische of een minerale (natuurlijke) filter. Een chemische filter heeft echter wat nadelen. Veel chemische filters kunnen de huid binnendringen en een aantal hiervan worden in verband gebracht met een hormoonverstorende werking. Verder kunnen chemische filters onder invloed van zonlicht een allergische reactie op de huid uitlokken. Dit is natuurlijk iets wat je niet moet willen, aangezien een zonnebrandproduct juist moet beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon. Veel chemische zonnebrandproducten bevatten nare stoffen. Oxybenzone is een chemische filter waarvan de gevaren momenteel in het nieuws zijn. Deze omstreden stof lijkt zich in het lichaam op te stapelen en kan ook maar moeilijk weer afgebroken worden. Onder invloed van zonlicht is oxybenzone bovendien in staat om vrije radicalen te vormen, die onze anti-oxydanten aanvallen. Oxybenzone is een typisch voorbeeld van een filter dat je niet zou willen gebruiken. Kies liever voor een natuurlijke zonbescherming en zonnebrand met een natuurlijke minerale filter, zoals bijvoorbeeld het natuurlijke merk Alphanova SUN.

natuurlijke zonnebrand en zonbescherming

Wat betekent SPF? (in natuurlijke zonbescherming en zonnebrand)

De afkorting SPF staat voor Sun Protection Factor. Een SPF beschermt alleen tegen UVB-stralen, en niet tegen UVA-stralen, die verantwoordelijk zijn voor het verouderen van de huid. Veel zonnebrandcrèmes die je tegenwoordig kunt kopen bieden echter zowel bescherming tegen UVA als UVB stralen. Deze worden breedbandfilters genoemd. De SPF zegt iets over de werkzaamheid van een zonnebrandcrème, over het UV-absorberend vermogen ervan. Een SPF geeft aan hoeveel langer een persoon kan worden blootgesteld aan zon zonder te verbranden in vergelijking tot het niet-gebruik van een SPF. Waar je hierbij wel rekening moet houden is dat het smeren met een zonnebrandcrème een super belangrijke factor is die meespeelt bij het feit of iemand wel of niet verbrandt, maar niet de enige!

Factoren die van invloed zijn op het verbranden van de huid

Het is in alle opzichten belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon, niet alleen door te smeren, alhoewel dat natuurlijk wel een super belangrijke factor is. Probeer blootstelling aan zonlicht te vermijden wanneer de zon op zijn felst is, draag beschermende kleding, en daarnaast ook een hoed en een zonnebril. Zit niet te lang achtereenvolgens in de zon. Breng zonnebrandcrème royaal aan voordat je de zon ingaat en herhaal het smeren regelmatig, zeker wanneer je gezwommen en getranspireerd hebt. Medicijngebruik kan ook van invloed zijn op het verbranden van de huid. Tot slot moet er rekening gehouden worden met het feit dat geen enkele huid hetzelfde is. De ene huid verbrand nu eenmaal sneller dan de andere.