Parabenen!

Parabenen in cosmetica … Er bestaan nogal wat toevoegingen in cosmetica die we eigenlijk liever zouden vermijden. Ze worden echter nog wel steeds toegepast. Dat consumenten ze willen verwijden en dat fabrikanten ze gebruiken heeft natuurlijk zo zijn redenen. 

De houdbaarheid van cosmetica en parabenen in cosmetica

Cosmetica is niet eeuwig houdbaar. Na openen kunnen zuurstof, licht, lucht en bacteriën allemaal hun invloed uitoefenen op de kwaliteit van je product en die is helaas niet bijster goed. In de loop der tijd verliest een product zijn werking en wanneer je nog langer wacht, kan de textuur, de geur en de kleur van je product veranderen. Elk cosmetica product zal uiteindelijk bederven. Je kunt je voorstellen dat het bij het ene product sneller gaat dan bij het andere.

Cosmetica zonder parabenen kopen?
parabenen in cosmetica

Middelen om de houdbaarheid van cosmetica te verlengen

Geen enkele fabrikant wil een cosmetica product maken dat maar een week houdbaar is, en bovendien zal geen enkele consument dat willen kopen. Gelukkig is daar iets op bedacht; conserveringsmiddelen. Dit zijn middelen die zorgen dat een product beter bestand is tegen bacteriën en schimmels en dus langer houdbaar is.

Parabenen om de houdbaarheid van cosmetica te verlengen

Een mogelijkheid om een product te conserveren is door het gebruik van parabenen. Parabenen zijn chemische bewaarstoffen, ze hebben conserverende eigenschappen. Parabenen zorgen ervoor dat een product langer houdbaar is en dus langer bewaard kan worden

De invloed van parabenen in cosmetica op de gezondheid

Er wordt nogal wat beweerd over parabenen. Zo zouden parabanen hormoonverstorend werken. Over deze kwestie bestaan verschillende meningen. Het feit echter dat er veelvuldig onderzoek wordt gedaan naar parabenen in cosmetica en het feit dat ze in verband worden gebracht met gezondheidsrisico’s, lijkt ons al reden genoeg om ze gewoon te vermijden.

De invloed van parabenen in cosmetica op de huid

Een kwestie die wat makkelijker bespreekbaar is, is de negatieve invloed van parabenen op de huid. Veel mensen reageren slecht op parabenen, dat wil zeggen; met een allergische reactie. De huid zal bijvoorbeeld rood of geïrriteerd raken na het gebruik van cosmetica met parabenen.

Cosmetica zonder parabenen

Uiteraard zijn parabenen niet de enige manier om cosmetica producten te conserveren. Natuurlijke en biologische huidverzorgingsmerken kiezen voor natuurlijke en huidvriendelijkere vormen om hun producten te conserveren. Ben je op zoek naar cosmetica zonder parabenen, kijk dan maar eens hier.